top of page
Search
  • Writer's pictureBozhana Slavkova

Природозащитник = активен гражданин

Updated: Sep 23, 2022

Както разбра проблемите са много по-големи от нас. Затова трябва да надскочим себе си и да влезем в по-голямото. Самият смисъл на думата „екология“ е наука, изучаваща взаимоотношенията между организмите и околната им среда, като към околната среда се включват и всички организми (индивиди, популации, системи), които участват в по-голямата система. Още тук може да се забележи връзката с гражданската активност, тъй като ние, като част от общество, влияяем на средата си. А среда, в случая, значи и хората около нас, и политиците, и фирмите, и природата. И всичко е свързано. Всичко в природата стига до приспособяване към средата, а ние сме се отприспособили с природата. Затова трябва да приспособим обществото си отново към нея, почвайки от собствените ни общности. Може да влияеш позитивно на хората около теб, да започнете да водите „екологичен“ начин на живот (zero waste, нова диета с по-малко месо, отказване на пластмасата за еднократна употреба и т.н.), заедно да направите колектив, който да провежда обучения, чистения сред природата, да си построите градска градина и компост, да настоявате на политиците да взимат съвестни и обосновани решения относно природата, да не подкрепяте вредни фирми, а такива, които влияят позитивно. Всичко е за влияние и ти можеш да го имаш, ако си активен гражданин.


Какво е да си активен гражданин? На първо място трябва да си осведомен за нещо, за да бъдеш активен спрямо него. Гражданската активност, най-опростено казано, значи защитаване на обществения интерес. А един от най-належащите обществени интереси в момента е опазването на околната среда. Защитаването на природата е защитаване на обществените интереси и на хората – всички заедно и всеки един пооотделно.



Активното гражданство си има чувство – то е чувството за лична отговорност, което индивидите усещат като дълг спрямо общностите, към които принадлежат.1 Ние имаме правото да бъдем активни, понеже принадлежим на обществото и то принадлежи на нас. Когато не сме активни, всъщност пак влияяем, това не може да се нарече „гражданска активност“, но пак активизира някакви процеси, които не сме избрали да бъдат активизирани и върху които нямаме контрол. Много по-добре е да се възползваме максимално от контрола, който имаме и/или можем да имаме.


Да бъдем активни граждани, това означава да бъдем част от активното гражданско общество, не само да имаме, но и по подходящ начин да заяваваме своята достатъчно информирана и обоснована гражданска позиция (тоест мнение, виждане или гледна точка) по въпроси, които засягат обществените дела, нас самите или другите хора, по начин, който ни касае или вълнува. Изключително важно е да се каже, че не е нужно да бъдем специалисти в дадена област, за да изразим мнението си спрямо нея. В някои случаи е необходимо точно обратното, тъй като ние изразяваме вижданията си от позицията на граждани, членове на обществото, а не от позицията на участващи в конкретната област и обстойно запознати с нея.

Активните граждани следят обществените дела в своето населено място, в своята страна. Те провокират, създават или участват в дебати, отнасящи се до тези дела. Организират или се включват в обществени събития и мероприятия. Често следят и сигнализират за нередности спрямо морала и закона. Не очакват лична и своевременна полза от тази своя дейност, защото се съзнават като част от общност. Да бъдеш активен гражданин не означава да загърбиш себе си и да се отдадеш изцяло на обществените процеси. Тъкмо обратното: хората, които имат активна гражданска позиция, са тези, които обръщат немалко внимание на личностното си развитие, защото те осъзнават, че са част от обществения организъм и като такива са длъжни да бъдат нужна и необходима част. 2


Можеш да бъдеш активен гражданин по много начини:

Протести, демонстрации, блокади, шествия

Петиции, писма, становища, сигнали

Граждански инициативи и акции

Кампании за разрешаване на екологични проблеми

Проекти на граждански НПО

Сътрудничество с институциите

Съдебни дела

Участие на гражданите в публични обсъждания и законодателни промени

Референдуми


Просто покажи какво те интересува, какво смяташ, че трябва и може да се промени, по начина, който смяташ за най-добър.


Fridays for future

Как да организираш протест (и още доста други инициативи)?


1. Изясни каква е твоята цел

Информирай се по проблема. Прецени КАКВО искаш да постигнеш, ЗАЩО искаш да го постигнеш и, което води към следващата точка – КАК можеш да го постигнеш.

2. Избери форма на гражданската си активност.

Ако ще организираш протест – и той си има много форми: · шествие (включва придвижване от едно място на друго; трябва Общината да бъде уведомена);

· митинг (не включва движение; трябва Общината да бъде уведомена);

· flash mob (по-спонтанен вид протест, необявен; само групата, която го прави, знае, че ще го направи; голяма възможност за артистични акции като пърформанси; разчита на ефекта от изненадата неочакваното);

· игнориране на работни задължения (или ученически, в случая, напр., на Fridays for future – глобалните протести, в които ученици от цял свят се обединяват, напускайки училищата си в петъците, за да протестират за взимане на решения относно климатичните промени под слогана „защо да учим като нямаме бъдеще“);

· гражданско неподчинение (блокиране на пътища; навлизане в територии, където достъпът е забранен; неплащане на данъци и такси и много други спадат към тази форма на протест).


После трябва да избереш място, времетраене, да помислиш за конкретни действия – ще има ли банери или не, тих протест ли ще бъде или ще скандирате и т.н. Трябва да избереш информационен канал/и, чрез който ще събереш хора, да уведомиш Общината (зависи от формата на протест), да разпространиш сред медиите.


3. Направи го. Бъди смел, бъди готов за всичко. Импровизирай.

Бъди готов да има хора, които няма да са съгласни с теб, и такива, които ще се правят на съгласни, а само ще опитват да изкривят целта ти в своя полза, такива, които неумишлено ще опитат да съсипят протеста. Вярвай, че имаш подход към тези неща и продължавай да следваш целта си. Успех! (:



Ние сме в ръцете на природата, но и природата е в нашите ръце.



 

Източници:

2- Благовест Цветанов, Активна среда – проект за насърчаване на активността, 2015 г. - https://bit.ly/3yos8UN


21 views0 comments
bottom of page