top of page
Search
  • Writer's pictureBozhana Slavkova

Накъде транспортът движи Земята (+ какво е CO2 „фуутпринт“)

Никога в историята на човечеството не сме се придвижвали толкова лесно от точка А до точка Б. Но този скок носи своите последствия. Транспортът е един от най-големите причинители на климатичната криза.


Климатични промени

Няма как да не знаеш, че колите причиняват глобалното затопляне, но ето ти някои числа. Транспортът, в зависимост от годината и от изследването, отговаря за различен дял от емисиите на парникови газове, но процентът винаги е около 20. 74% от емисиите от транспорт идват от пътния транспорт – 45% от пътуване на хора с лични автомобили или автобуси и 29% за пренасяне на стоки от камиони. Авиацията е отговорна за 11%, корабоплаването за 10, а влаковете – за само 1%.


Световно:

В Европа:


Мисля, че от това става ясно какво трябва да се направи.

Проблемът с авиацията, за който сигурно знаеш, идва от това къде точно се изпускат вредните газове, а и въглеродният диоксид не е единственият парников газ, който самолетите изпускат.


Транспортът си има цена и е много важно да го използваме умно и да го ценим. Сподели колата си, търси споделено пътуване, пътувай с публичен транспорт. Тежестта за климатичните промени намалява, когато бъде споделена. Ето например, можеш да видиш от горната диаграма, че ако 1 човек пътува в кола, неговият CO2 „фуутпринт“ (CO2 отпечатък) ще бъде 171 гр за км, а ако са 4-има в колата, тази тежест намалява, разпределя се, до 43 гр. Разбира се, зависи от колата, вземи си енергийноефективна. Спестяваш пари, спестяваш и натоварване на природата. Не бързай за електрическа – докато електричеството все още се произвежда от въглища, те не са по-чисти от другите коли. Това, че не замърсяват въздуха тук, не значи че не замърсяват въздуха другаде – ТЕЦ-ът си, който произвежда тока за тях, изпуска парниковите емисии и ФПЧ. Въздухът е общ – няма граници – и да е замърсен на 100 км от теб, последствията пак ще стигнат до теб.


Какво е CO2 „фуутпринт“ (CO2 отпечатък)? Идеята за личния CO2 „фуутпринт“ - CO2 , който ти като консуматор произвеждаш с потребленията си, произлиза от... компанията-гигант за изкопаеми горива BP (Би Пи). Този термин е въведен основно за да вини хората. Да, ти наистина имаш свой отпечатък върху климата, но той е минимален със сравнение, например, на BP. Докато корпорациите продължават да ламтят за още пари, а не ги интересува реално Земята, следователно и човешкия живот, климатичните промени ще бъдат само игра на „кой е виновен“ (наподобява гоненица и криеница в едно и ние трябва да я спечелим).


Строене на пътища - за къде?!

В Европа половината от площта на континента се намира в радиус от 1.5 км до път или влакова линия. 95% от площта на ЕС-28 се намира на 8 км от път1. Човешката намеса толкова близо до природата влияе много зле на еко ситемите.

MSA е индикатор за локалното биологично разнообразие. Той варира между 1 и 0. 1 значи, че видът живее в средата с натуралната си, непроменена от човека, популация, а 0 значи, че този вид, който би трябвало да е там, е локално изчезнал. Причини за това могат да бъдат: използване на земята, фрагментиране (това се получава покрай пътищата и агрокултурата), смущение от пътищата, лов, замърсяване с азот, климатични промени.

Изследване на връзката между MSA и близостта на пътищата в Испания показва, че 97,9% от бозайниците биват повлияни от инфраструктурата на пътищата, при птиците проценът е 55,5% 1.



Когато едно нещо в еко системите се срути, целите постепенно рухват или се променят до неузнаваем, неестествен начин.

Пътищата влияят много и на местния климат, а това влияе на глобалния.

Усещал/а ли си как в градовете е по-горещо отколкото на село? Това е така, защото градовете много често са „топлинен остров“ поради повечето парникови емисии там, тъмните повърхности като пътища и бетон и липсата на градски дървета.

Междуградските пътища и магистрали влияят на климата и като разрушават природата – те са причина за дефорестация и висока смъртност при дърветата. От 10 до 20% от емисиите на CO2 произлизат от изсичането и изгарянето на горите 2.

А така губим дърветата и като пазители от CO2 . Те имат също важен охлаждащ ефект върху земята. Вече забелязваш как се получава един ужасен кръг – едното води към друго и пак така. Но има и още. От локалното затопляне следват повече изпарение на вода (основен източник на парниковия ефект - водните изпарения най-вероятно са отговорни за над половината от парниковия ефект), смъртност при дърветата, опасност от горски пожари. Дефорестацията създава и „ъгли на гората“ – границите на гората се преместват и дървета, които преди са били свикнали на защита от другите дървета, се оказват прекалено слаби да оцелеят и така всъщност дефорестацията продължава много след това, което човекът директно е направил, само увеличавайки проблема. Дефорестацията също така е един от основните причинители на ерозия, защото когато корените ги няма да поддържат земята, тя се свлича, замърсява водоизточниците, няма и какво да задържа водата, тя се разлива непропорционално и... проблемът си тече (виж в статията за храната относно това какво може да попадне във водите покрай ерозията).


Решения:

  • Публичен транспорт (влаковете са най)

  • Колело, тротинетка, ролери, скейтборд – както ти е забавно

  • Споделено пътуване; пътуване на стоп (:

  • Пеша – да, и това все още съществува

Имай енергоефективна кола (гледай да не е по-стара от теб, тъй ли иначе това ще ти създава много грижи, по-добре използвай публичен транспорт докато спестиш за наистина хубава кола) Пазарувай от местни производители, за да спестиш емисиите от транспорт.

Настоявай за строенето на качествени ефективни пътища, това не само е по-добре за теб, но и за природата, спестяваш й поне стреса от постоянните (и грешно изпълнени) поправки на пътища. Когато се усъмниш, че някой път не е предвиден разумно, строежът му не се изпълнява с мисъл, настоявай на местните власти да направят каквото трябва. Протестирай, давай подписа си срещу магистрали и големи пътища, минаващи през защитени зони, това не трябва да се случва. Настоявай и за още защитени зони. Настоявай за засаждането на още дървета и се включвай в такива инициативи. Настоявай за адекватен публичен транспорт и удобство за колоездачите.



Източници:

13 views0 comments
bottom of page