top of page
Search
  • Writer's pictureBozhana Slavkova

Личният пример е най

Може да смяташ, че сам/а нищо не можеш да направиш. Сами по себе си действията от всекидневието ни и малките избори какво да купуваме и използваме наистина имат малък отпечатък. Но тяхната сила е в това, че дават пример на още хора, вдъхновяват и пренасят позитивната промяна напред. Когато повечето хора приемат природосъобразния живот във всекидневиетио си и умът си, можем да постигнем глобална промяна. Ежедневните малки действия водят до големи действия. Едната платнена торбичка може да вдъхнови друг човек, да го накара да се замисли и да се заинтересова, задълбае, да го направи активен гражданин и законопроменител. Една платнена торбичка може да промени закон. Но не е торбичката, а човекът. А Човекът може да си ти.


Ето няколко примера как:

  • Rethink Премисли Всичко започва в главата. Трябва ли ми това? Каква е реалната му цена (не само тази на етикета, а и екологичната и хуманитарната)? Ще ме направи ли по-щастлив? Ще ми бъде ли полезно? Често се оказва, че ни трябва много по-малко отколкото си мислим. Всичко е в навика. Ще видиш, че се живее лесно без пластмасова торбичка. Просто опитай.


  • Reduse Намали Намали ненужната употреба. Само „намали“ звучи доста страшно и жестоко. Защо те караме да оставиш нещо, което имаш? По-скоро става дума за нещата, които все още нямаш. Не е казано да живееш като средновековен монах, ами просто да отказваш това, което не ти е нужно. Защо ти е сламка в сокчето? Добре си си и без, и без нея можеш да го изпиеш, а при положение че знаеш колко е опазна пластмасата за природата и хората... просто не си струва. Точно това е, като нещо не си струва, не си го взимай. Не го струвай. Така, мога да потвърдя, се живее доста по-лесно.


  • Reuse Преизползвай Всяка вещ може да има много по-дълъг живот отколкото ни се казва. Един буркан от краставички не е предвиден само за тези краставички, стъклото няма да се разгради скоро, може да стигне чак до внуците и да вмества в себе си поколения от компоти, трушии и сладка. В тази стъпка влиза и поправи. Трябва да избираме нещата, които да ни служат добре максимално много време. А когато има проблем, да ги поправяме. Това не само спестява пари, но и може да предотврати експлатацията на планетата ни от излишно производство.

  • Recycle Събирай разделно Това е последната стъпка. Прави се само ако нещо не може да бъде поправено или преизползвано. Както в природата всичко се връща и нищо не се губи, трябва да се стремим и ние да не губим нищо.


Използвай неща за многократна употреба и еко алтернативи на всекидневни предмети. Намали опаковките


  • Какво можеш да ползваш: платнени торбички кутийки, бурканчета носи си със себе си вилица, лъжица или вилицолъжица сламки за многократна употреба (метални, бамбукови, стъклени) дезодорант – крем или кристал

  • За момичета и майки: превръзки за многократна употреба менструални чашки менструално бельо памперси за многократна употреба пелени


Проучвай какво купуваш. Парите ти са твоят вот Знай откъде идват вещите ти. Те са ти ценни и трябва да бъдат качествени, справедливо и екологично произведени. Премисляй какво ти трябва и истинската му цена. Казва се, че парите са най-важното в наши дни. Ако е така, внимавай къде отива твоето важно. Парите ти са вот, гласувай справедливо. ПС: Внимавай за Грийнуошинг чудовището. Намира се зад всеки ъгъл, но се побеждава лесно с Усведоменост (:



Пътувай умно Движението е основна част от нашето съществуване. Да пътуваш с едно наум за околната среда е още един всекидневен избор. Спести си градския трафик и парите за скъпото гориво, като в същото време потренираш – карай колело. Пътувай с влак, автобус, метро, трамвай. Ако градът ти или селото ти не ти позволяват тази възможност – настоявай за нея, бори се за правото си на движение. Имаш силата да избираш начина си на движение.


Разпространявай знанията си Когато вече си събрал знания не се скъпи да ги споделяш. А дори да мислиш, че знаеш малко, няма как да знаеш колко знае човека срещу теб. Ако знае по-малко – ще научи нещо, а ако знае повече – ти ще научиш. Даже да сте на различни мнения – от дискусиите идва истината. Така, че всички печелят. Не се страхувай да даваш глас на знанията си и страстите си. За да запазим нещо – природата в нашия случай, трябва да го обичаме, да ни интересува, а за ни интересува - трябва да знаем за него.



13 views0 comments
bottom of page